website created by
orbie computers

 


    A Hunyadiak kora (1437-1490) történelmi verseny, Tatabánya - 2012. június 7-8.

Iskolánk egy csapata (Borbély Krisztina I. L, Manek Dóra I. K, Takács Beáta II. K) 2012. Június 7-én és 8-án országos történelmi versenyen vett részt Tatabányán. Ezt megelőzően tanulóink már az első fordulóban bizonyítottak, így bekerültek az első nyolc csapat közé. Az első fordulóban tesztlapokat töltöttek ki, melyben a legkülönfélébb feladatok kaptak helyet (képfelismerés, Mátyás király törvénykezései, Beatrix megjelenése, a Hunyadi család története). Az országos fordulónak a tatabányai Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola adott otthont. A versenyt az intézmény két oktatója: László Andor és Szalai Péter szervezte.

A verseny első napján a csapatok rövid színjátékot adtak elő, majd következett a különféle feladatok megoldása: képfelismerés, térképfelismerés, évszámok helyes beillesztése, vita, személyfelismerés tipikus jellemzők alapján.

Délután a csapatok és kísérő tanáraik kiránduláson vettek részt a közeli hegyekben és településeken (a Csákváron található Eszterházy-kastélyt és Csókakő várát valamint Tatabánya szlovákok lakta részén található Bánhidai Szlovák házat tekintettük meg).

Pénteken az eredményhirdetésen Tatabánya város alpolgármestere Dr. Kancz Csaba és a versenynek otthont adó intézmény igazgatója Vargáné Vojnár Katalin köszöntötte a verseny résztvevőit és kihirdették a nyertes csapatok nevét. Iskolánk csapata a negyedik helyet foglalta el. Az eredményhirdetés után a csapatok kisebb kiránduláson vettek részt a Vértesi Tájvédelmi Körzetben található Turul emlékművet tekintették meg, valamint a közelben található nyitott barlangot nézték meg.