website created by
orbie computers

 


    Tata - 2012. május 16-17.

A vendéglátó-ipar és idegenforgalom szakot tanuló második osztályos diákok 2012. május 16-17-én Tatán kirándultak. A két nap során felfedezték Tata városának szépségeit. Az első nap célba vették Tatabánya felett magasodó, a Kő-hegy sziklaperemén álló Turul-emlékművet. Kézai Simon krónikája szerint Árpád vezér seregei a mai Tatabánya területén győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait 907-ben. Ennek tiszteletére állították az emlékművet. Felérve a szoborhoz csodálatos panoráma nyílt. Fenntről látni lehetett Oroszlányt és Tata házait. Még aznap meglátogatták a tatai várat. A vár területére Fellner Jakab által épített hídon jutottak el. A várat 1397-1409 között építették egy, a környező vizes-mocsaras területből kiemelkedő sziklamagra. Elsőként Luxemburgi Zsigmondnak, majd Hunyadi Mátyásnak volt a palotája. A várat 1959-ben múzeummá alakították.

Másnap úticélul a Cseke-tó körül lévő Angolparkot tűzték ki. A park bejáratánál két kőgriff áll, Schweiger Antal alkotásai. A tó jobb oldalán vergiliusi hangulatú, Pokol nevű műbarlang áll. A barlangnál a sziklás oldalon zúdul alá a közeli meleg forrás vize. A Kiskastély előtti lejtőn szabadtéri előadásokat nézhet meg a közönség. A parkban ritkaságba számító fák is megtalálhatók, mint a piramis tölgy, a gyantás cédrus vagy a szomorú bükk. A tóparti sétányon jobbra a Kazinczy-pad emlékeztet Kazinczyra, aki többször is ellátogatott Tóvárosba.
 
A városban lévő templomok közül ellátogattak a római katolikus Keresztelő Szent János kálváriakápolnába. A Kálvária dombon álló egyhajós kápolna 1754-ben épült a korábban itt állt XIV. századi Szentivánhegyi templom alapfalainak felhasználásával. Ezen kívül megcsodálták a 18. században épült római katolikus Szent Kereszt felmagasztalása templomot. A kéttornyú, egyhajós, későbarokk templom copf stílusban épült.

A város legmagasabb pontjára, a 166 méteres tengerszint feletti magasságban lévő Kálvária dombra is "felmásztak". 1958 óta természetvédelmi terület, ősmaradványok találhatók itt. A domb tetején a középkorban Szentiván templom állt. Keresztelő Szent Jánost hívták Szent Ivánnak. A kápolna közelében lévő kör alakú építmény közepén álló hatalmas kálváriacsoport áll. Jézus Krisztus keresztje tövében Mária Magdolnát, a két oldalán Szűz Mária és Szent János apostol alakját látjuk. A kápolnától keletre található a város vízellátást szolgáló 500 m3-es víztorony. A látványosságok csúcspontja volt a 30 méteres magas torony, a Fellner Jakab Kilátó, melynek tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra és környékére. A kilátó eredetileg öntés céljából jött létre, Sörétöntöde néven, de az 1960-as évektől kezdődően idegenforgalmi célokra használják.

A diákok a két nap folyamán az ország legrégebbi halastava, az Öreg-tó partja mentén sétáltak, gyönyörködve a tó vizében álló Keresztelő Szent János szoborban, mely a hattyúpihenő sziklán áll. A kirándulás alatt utaztak városnéző kisvonattal, íjázkodtak a vár udvarán, az este folyamán pedig a tábortűz mellett sütöttek. A kirándulás a csapatot annyira összekovácsolta, hogy már a jövő évi osztálykirándulást is megtervezték.