website created by
orbie computers

 


    Siófok, Székesfehérvár, Szigliget - 2011. június 8-9.

A vendéglátó-ipar és idegenforgalom szakot tanuló első, második és negyedik osztályos tanulók 2011. június 8-9-én Siófok felé vették az irányt. A többnapos kirándulás célja Siófok és környékének megismerése.

A kirándulás során elsőként Székesfehérvár látványosságait tekintették meg. A városban sétálva látták a középkori romkertet, mely a főtér keleti szélén húzódik. A romkert a középkori Magyarország legfontosabb templomának, a Szűz Mária királyi prépostsági templom maradványait őrzi. A templom alapítója Szent István király volt, akit itt temettek el. A Szűz Mária-templom falai közt a város török kézre kerüléséig minden magyar királyt itt koronáztak meg. Székesfehérvár híres a belvárosban lévő különböző szobrairól, emlékműveiről, például Kati néni szobáról, virágóráról, Aranybulla-emlékműről, török falikútjáról, Mátyás király szobráról, Szent István bazilikáról. A városnézés során valamennyi emlékművet  megtekintették.

A királyi város után az estét már Siófokon töltötték, ahol megcsodálták a balatoni naplementét, Vilt Tibor Balatoni sellő kőszobrát, a rózsakeretet, az első balatonátúszó, Szekrényessy Kálmán mészkőszobrát, Somogyi József Halászok című szobrát, a Jókai parkot, Bartók Béla szobrát és egyéb műemlékeket.

A második nap délelőttjét a Tünde nosztaligiahajón töltötték. A kalandos hajózás után busszal megkerülték a Balatont, végül Szigligeten kötöttek ki. Itt felfedezték a 750 éves "Balaton várát", Szigligetet és aktívan bekapcsolódtak a várjátékokba.

A kiránduláson részt vevő diákok mégjobban megismerték egymást, barátságot kötöttek egymással és a tervezett programokat is sikerült teljesíteni. Gazdag élményekkel tértek haza.