website created by
orbie computers

 

RAUT

A vendéglátó-ipar és idegenforgalom tanulmányi szakon tanuló diák képzése öt évig tart és a tanulmány érettségi vizsgával végződik. Az első három évben a gasztronómiai tantárgyakon belül elsajátítja mindazt, ami a vendéglátó-iparral öszefügg (szakács, szakácsnő és pincér, felszolgálónő szakma alapjait). A harmadik év végén a tanuló szakvizsgát (RAUT) tehet szakács, szakácsnő vagy pincér, felszolgálónő szakmából. A szakvizsga (RAUT) három részből tevődik össze:

  • A RAUT írásbeli része a szaktantárgyakból összeállított kérdésekből, feladatokból tevődik össze. Az írásbeli megoldására felhasználható idő 120 perc.
  • A RAUT gyakorlati részén a tanulók csoportban dolgoznak, és valamilyen ünnepi alkalomra készítenek menüt, valamint megvendégelik a meghívott vendégeket. A záróvizsga gyakorlati része egy záródolgozatot is magába ölel, melynek az adott ünnepi alkalomhoz kapcsolatos gasztronómiai alapokat kell tartalmaznia.
  • A RAUT elméleti résszel zárul, mely a szaktantárgyakból összeállított tételsorokat tartalmazza. A szaktantárgyak közé tartozik: táplálkozástan, élelmiszer-ismeret, ételkészítési technológia, felszolgálás technikája. A vendéglátó-ipar és idegenforgalom tanulmányi szak utolsó két éve a hotel szakma gazdasági ismereteibe vezeti be a diákot.


RAUT, III.K 2019


RAUT 2019


RAUT 2018


RAUT 2017


RAUT 2017


RAUT 2016


RAUT 2015


RAUT 2014


RAUT 2013


RAUT 2012


RAUT 2011


RAUT 2010