website created by
orbie computers

 


    Páterdombi Szakképző Iskola látogatása - 2012. március 12-16.

A zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskola a HATÁRTALANUL! elnevezésű projektnek köszönhetően újból anyagi hozzájárulást nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából abból a célból, hogy nem anyaországi, hasonló szakirányú magyar középiskolával közösen szakmai rendezvények és kirándulások keretén belül ismerjék meg egymás környezetét, a partnerintézmény profiljából adódó különlegességeket.

A március második hetére szervezett találkozón gazdag program várta a zalaegerszegieket. A hétfő esti érkezést követően kedd reggel iskolánk igazgatója Vida Aranka fogadta a 24 fős diákcsapatot és a kísérő pedagógusokat. Az aznapi program az idegenforgalom jegyében zajlott, amit iskolánk tanárai – Nagy Réka és Németh Péter szerveztek. Diákjainkkal együtt ellátogattak Galántára. Ott megtekintették a reneszánsz és a neogótikus stílusban épült Esterházy-kastélyt, valamint ellátogattak a Honismereti Múzeumba. A következő célpont Vágsellye volt, ahol a római katolikus templom mellett megnézték a város többi szakrális nevezetességét is (Mária-barlang, Szentháromság-szoborcsoport). A város érdekességei közé tartozik a reneszánsz stílusban épült várkastély, ami ma levéltárként működik. Délután a csoport feltérképezte a Zobor alatt húzódó Nyitra városát. Itt megnézték a várat, a jelentős emlékműveket, papi szemináriumok épületét, az Andrej Bagara Színházat, a zsinagógát, valamint betekintést nyertek a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem és a Konstantin Filozófus Egyetem épületébe is.

Míg a keddi napon a tanárok, addig a szerdai napon diákjaink mutatták be a bősi vízierőművet, valamint Dunaszerdahely nevezetességeit. Ezen a napon várta őket a dunaszerdahelyi Hotel Therma is, ahol körbevezették őket és bemutatták szolgáltatásaikat.

A csütörtöki nap (március 15.) az ünnep jegyében zajlott. Délelőtt a zalaegerszegi vendégek diákjainkkal együtt zalai különlegességeket főztek és sütöttek, amit a déli fogadáson fel is tálaltak a vendégeknek.

A közösen készített étlelek

  • Előétel: Őrségi gánica
  • Leves: Zalai tejfölös kerékrépaleves
  • Főétel: Göcsei pecsenye krumplis prószával
  • Desszert: Zala kocka

A fogadás után a LÁMPALÁZ, színjátszó csoport az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére kultúrműsort adott elő. Majd a zalaiakkal együtt elmentek  Dunaszerdahely városában tartott koszorúzásra.  

A két iskola diákjai és tanárai kipróbálhatták magukat a szakma terén is, valamint megismerkedhettek Csallóköz, Mátyusföl, ill. a Nyitra-vidék nevezetességeivel. A rendezvény kapcsán mindkét iskola vezetősége elmondta, hogy a két intézmény közti baráti viszonyt a jövőben is ápolni szeretnék
.