website created by
orbie computers

 


    Zalaegerszeg, a Páterdombi Szakképző Iskolába való látogatás - 2011. október 10-15.

Iskolánk diákjainak egy része október 10 – 15. között egy exkurzión vehetett részt Zalaegerszegen a Páterdombi Szakképző Iskolával együttműködve. A kirándulásra 2 tanár, 1 szakoktató és 24 diák ment a cukrász, szakács szakmákból és a vendéglátó – ipar és idegenforgalom, illetve az idegenforgalmi szolgáltatások tanulmányi szakokról.

Hétfőn indultunk Zalaegerszegre, útközben megtekintettük Győr és Pápa városát. Mindkét városban beszámolókat hallhattunk az idegenforgalmi szakon tanuló diákoktól, tanulmányaik során elsajátított tapasztalataik segítségével idegenvezetőként is helyt álltak. Győr városában a következő nevezetességeket néztük meg: Széchenyi tér, Káptalandomb, Győri Nemzeti Színház, városháza épülete, illetve a cukrász szakmát tanulók ellátogattak a Pátió cukrászdába is. Utunkat folytatva Pápa városába érkeztünk meg, ahol ismét beszámolókat hallhattunk a város történetéről, nevezettességeiről. A beszámolók után a belvárosban időztünk egy kicsit. Rövid sétánk során megtekintettük a római katolikus templom épületét, valamint az Eszterházy – kastélyt is. Zalaegerszegre az esti órákban érkeztünk meg, ahol már vártak az ottani iskola tanárai, a projekt szervezői. Elfoglaltuk szálláshelyeinket, a finom vacsora után a kellő izgalommal váruk a keddi napot.

Kedden reggel egy zalaegerszegi sütőipari cégnél (Zalaco) ismerkedhettünk meg a péksütemények készítésének csodálatos világával, majd a bemutató után egy rövid édességkóstolással egybekötött beszélgetésen is megvitathattuk észrevételeinket. Az ebéd elfogyasztása után a diákok közösen megbeszélték a pénteki napra tervezett feladatok előkészületeit, lebonyolítását. A kedd délutánt a Göcseji Falumúzeumban töltöttük, ahol bemutatták nekünk a régmúlt idők házait, munkaeszközeit, illetve mindenki kipróbálhatta a rongybaba készítés nehézségeit is. Az esti órákban Zalaegerszeg városának nevezettességeit láttuk, illetve lehetőség nyílt az ottani diákokkal való kötetlen beszélgetésre is.

A szerdai napot Szlovéniában töltöttük. Utazásunk első célállomása Lendva volt, ahol megismerkedtünk az ottani magyarság helyzetével, illetve megnéztük a város nevezettességeit is, mint például a Makovecz Imre által tervezett kultúrházat, a várat, a helyi katolikus templomot, a kápolnát, Zala György szobrát és a Szent István szobrot is. Utunkat folytatva megálltunk Bántornyán, ahol a helyi templom 600 éves falfestményeiről hallottunk, majd Hodos községben a pálinkafőzés világából kaptunk ízelítőt, jártunk orchidea múzeumban, Őriszentpéteren egy fazekasműhelyben, illetve láttunk egy Árpádkori templomot is. A hosszú és tartalmas nap után az esti órákban érkeztünk a szálláshelyünkre, ahol a vacsora után ismét a zalaegerszegi diákokkal töltöttük az időt.

A csütörtöki nap is hasonlóan izgalmasan és élményekkel teli programot kínált. Zalaegerszegről a reggeli órákban indultunk Hévízre, ahol egy 5 csillagos hotel mindennapjaiba kaptunk betekintést, megismerkedünk a szálloda szolgáltatásaival, szervezeti felépítésével. A szállodát elhagyva a városközpontba mentünk, ahol megkoszorúztunk egy Trianon emlékművet, megnéztünk a város nevezettességeit, a tófürdőt, illetve a helyi turisztikai információs iroda is fogadott bennünket. A várost elhagyva Keszthelyre vettük az irányt. Egy helyi vendéglőben megebédeltünk, majd rövid sétát tettünk a Balaton parton. A napi program a keszthelyi Festetics kastélyban, illetve a Marcipán Múzeumban ért véget.

A pénteki nap mindannyiunk számára rengeteg munkát hozott magával. A program zárónapjaként egy állófogadást tartottunk, amelyre meghívták a program szervezőit, a két iskola igazgatóságát, az önkormányzati szerveket, illetve a sajtót is. A vendéglátó – ipar és idegenforgalom tanulmányi szak, illetve a szakács szakmát tanuló diákok finom ételeket készíttetek, mint például csallóközi borsos bodak, falusi húsos tál galuskával, míg a cukrász szakmát tanuló diákok lábatlant sütöttek. Az idegenforgalmi szolgáltatások tanulmányi szak tanulói sem tétlenkedtek, hiszen elkészítették a menükártyát, az egész hétre szóló útinaplót, kérdőívet, kisfilmet, illetve prezentációt a hét eseményeiről, amelyet elő is adtak. A fogadás lefolyása után pedig rövid zenés program következett, amelyen búcsút vettünk a zalaegerszegi iskola tanáraitól és diákjaitól egyaránt.

A szombati nap a hazautazás jegyében zajlott. Hazafelé még megálltunk Szombathelyen, ahol a rövid városnézés során megnéztük a helyi nevezettességeket, megvettük az otthonra szánt emléktárgyakat, kisebb ajándékokat.

Az elmúlt egy hét után elmondhatjuk, hogy egy tartalmas és élményekkel teli 6 napon vagyunk túl. Rengeteg új helyet láttunk, új dolgot hallottunk, új ismerettel gazdagodtunk. Ezúton szeretnénk megköszönni a zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskolának, hogy ez a program megvalósulhatott, és már izgatottan várjuk a márciusi találkozás időpontját.