Ochrana osobných údajov
Személyes adatok védelme

website created by
orbie computers

 


HATÁRTALANUL!


A BETHLEN GÁBOR Alapkezelő Zrt. által kiírt Határtalanul! program keretén belül a Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint iskolánk közösen pályázott, amelyet az Alapkezelő Zrt. sikeresnek bírált el.
A Határtalanul! program fő célja a magyar-magyar baráti kapcsolatok építése, szakmai tapasztalatcsere. Első alkalommal az anyaországi iskola tanulói a szomszédos állam magyarlakta területeit járják be, személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról, annak kultúrájáról, gasztronómiájáról, oktatásügyi rendszeréről, majd teszik ezt a határon túli magyar iskola diákjai Magyarországon. A szentendrei diákok és kísérő a pedagógusok november 4-én érkeztek Dunaszerdahelyre a testvériskolába, a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolába. A két iskola már korábban is szorosabban együttműködött, több alkalommal is közösen pályázott a Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázataiban.
Vida Aranka partneriskola igazgatója és az iskola Diákönkormányzata fogadta a vendégeket, majd az iskolán aktívan működő LÁMPALÁZ Diákszínpad előadása következett. Már a kora délutáni programok nagyon gazdagok voltak, ugyanis az iskola cukrászműhelyében a két iskola diákjai közösen készítették el a „Barátság tortáját”, amely édesség 2018-ban az ország tortája volt, Komáromi Kisleány néven lett ismert. Ezt az elkészített tortát az egyik dunaszerdahelyi Speciális Alapiskolának ajándékozták a diákok.
November 5-én a zord idő ellenére a két iskola diákcsapata és tanáraik Vöröskő felé vették az irányt. A vöröskői vár területét III. Béla magyar király hozományként adta leánya, Konstancia királynénak és férjének, I. Ottokár cseh királynak, jelenleg is Nyugat-Szlovákia egyik legnagyobb idegenforgalmi látványossága. A térség bebarangolása után Modra városában folytatódott az idegenforgalmi túra, a kirándulók a város nevezetességei után a híres modrai kerámiamúzeumot tekintették meg.
November 6-án az uticél Közép-Szlovákia volt, pontosabban a Selmeci-hegység szívében található szentantali vadászkastély, valamint Selmecbányán a bányamúzeum. A kastély fő jellemzői az ízlés, az elegancia, a kiegyensúlyozottság, a mértékletesség és a minőség. A bányamúzeum tulajdonképpen egy földalatti kiállítás, a diákok bányászköpenyben, sisakkal és lámpással a saját bőrükön élhették át a feltételeket, amelyek mellett valaha a munkások dolgoztak.
November 7-én már az időjárás is jobban kedvezett a kirándulóknak. A közös kirándulás uticélja a megyeszékhely, Nagyszombat volt. Az egyetemi város gazdag múlttal rendelkezik, az alaposan felkészült idegenvezetőink bemutatták a város összes olyan pontját, amely vonzza a turistákat, mégpedig az Érseki palotát, a Szent-Miklós püspöki székesegyházat, a Tűztornyot, valamint a Városfalat. Nagyszombat után Beckó vára felé vette a csapat az irányt. A sziklaszirt látványa és az általa keltett benyomás vonzza az embereket, mert itt figyelemreméltó módon egyesülnek a természeti feltételek és az építőművészet.
Pénteken, november 8-án elérkezett a Határtalanul! 2019 program első részének a lezárása. A két iskola diákjai és tanárai a reggeli órákban búcsút vettek egymástól, majd a szentendrei csapat a hazafele vezető úton megismerkedett még Csicsó község faluturizmusával, majd a Jolán Panzió és Étterem egyes részlegeit tekintették meg. Komáromban feltérképezték a város főbb nevezetességeit, többek közt a Szent-András bazilikát, a Komáromi Jókai Színház épületét és az erődrendszert.
A Határtalanul! 2019 program második részének megvalósítására 2020 áprilisában kerül sor Magyarországon.

Vízkeleti László igazgatóhelyettes