website created by
orbie computers

 


Kárpád-medencei szakképzésfejlesztés


2017. szeptember 18. és október 1. között a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjai szakmai gyakorlaton vettek részt Magyarországon. A gyakorlaton öt diák vett részt, akik idegenforgalmi szolgáltatások, valamint hotelakadémia tanulmányi szakon tanulnak iskolánkban. A szakmai gyakorlat programjának előkészítésében és lebonyolításában a Veszprémi Szakképzési Centrum „Séf” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája játszotta a fő szerepet.
A két hetes programsorozat az iskola bemutatásával kezdődött. Diákjainkat Csizmazia Mária vezette körbe, aki röviden ismertette a legfontosabb tudnivalókat az iskoláról, bemutatta a programban részt vevő tanárokat, valamint megmutatta a gyakorlati órák helyszíneit is. A diákok később csatlakoztak a veszprémi tanulókhoz, hiszen pincér gyakorlati órán vettek részt, ahol Végh Dávid tanár úrnak köszönhetően sajátíthatták el a terítés, a tálalás, a tányérhordás, a svájci és az angol felszolgálás alapjait, de lehetőségük nyílt a bor és a pezsgő szakszerű felszolgálásának gyakorlására is.
A következő nap a főzés jegyében telt. Száva Zoltán tanár úr felügyelete alatt a tankonyhán a tanulók különböző zöldségekből készítettek főzelékeket, különféle feltétekkel: burgonyafőzeléket pörkölttel, cukorborsófőzeléket tükörtojással, valamint lencsefőzeléket fasírttal. Az elkészült ételeket a pincér tanulók szolgálták fel, az ebéd elfogyasztása után pedig tanórákra ülhettek be diákjaink.
A következő napok a környék megismeréséről és felfedezéséről szóltak, sor került többek között egy balatonfüredi és veszprémi városnézésre, valamint borkóstolóra is. Balatonfüreden megtekinthettük az Anna Grand Hotel**** wine & vital szállodát, ahol Végh Dávid tanár úr biztosította a körbevezetést. Érdekes információkat tudtunk meg a szálloda felépítéséről, működéséről, valamint az Anna bál hagyományairól is. A Hotel Ipoly Residence épületében az executive szobák, valamint a lakosztályok közül is sikerült egyet-egyet megtekintenünk. A szállodalátogatás mellett egy kellemes séta keretén belül megnéztük a Balatonfüredi vitorláskikötőt és hajóállomást, a Halász és Révész szobrát, Bujtor István szobrát, de lehetőség nyílt a füredi savanyú vizet is megkóstolni.
A veszprémi városnézést Mayer Zsanett tanárnő biztosította, akinek hála sok új információval gazdagodtunk a királynék városáról. Mivel az időjárás is kedvezett, igazán kiélvezhettük a város szépségét – megtekintettük többek között az Óváros teret a szép polgárházakkal, a Tűztornyot, a Hősök kapuját, az Érseki Palotát, de betértünk a Szent Mihály Székesegyházba is, itt koronázták meg ugyanis évszázadokon keresztül a magyar királynékat.
A borkóstolóra Balatonfüreden, a Végh családi pincében került sor. Végh Endre borász mesélt a borászatról, a szőlőfajtákról, de a borkészítés néhány fortélyába is beavatta diákjainkat. A pincészetben a fehér borok közül kóstolhattunk Olaszrizlinget, Irsai Olivért, Szürkebarátot, valamint frissen szüretelt szőlőből készült mustot is. A csodás balatoni panorámában való gyönyörködés méltó befejezése volt a napnak.
Az érdekes kiránduló programok mellett a vendéglátás gyakorlatába is betekintést nyerhettek diákjaink. Alsóörsön a Hotel Mayerben besegítettek egy nyolc fős vacsora lebonyolításába, ahol a vendégek üdvözlése, az aperitif kínálata, valamint a konyhai segédmunkák elvégzése volt a feladatuk. Egy alkalommal a Club Tihany**** szállodában is dolgoztak, az ott tartózkodó vendégek vacsoráztatásánál és reggeliztetésénél segédkeztek. Itt nemcsak a szakmai, de a nyelvtudásukat is bővíthették, hiszen a szálloda vendégei között külföldi csoportok is voltak.
A szakmai gyakorlat második részében diákjaink a „SÉF” iskola takonyháján és cukrászműhelyében tevékenykedtek, ahol a szaktanárok felügyelete alatt aktívan részt vettek különböző ételek és sütemények elkészítésében. Az elméleti órákon bővebben foglalkoztak a vendéglátás-gazdálkodás, turizmus, illetve termelés témákkal.
A program keretében sor került a két Balatonalmádiban épült szálloda megtekintésére, ahol a diákok betekintést nyertek a szállodaipar rejtelmeibe. Az első megtekintett szálloda a Hunguest Hotel Bál Resort volt, mely panorámás kilátást nyújt a Balatonra, valamint modern wellness központjában nagyméretű, fedett medencével rendelkezik. Két étterme ízletes fogásokkal, széleskörű borkínálattal várja a vendégeket. Az étlap a hagyományos magyar konyha ínycsiklandozó alkotásait és nemzetközi ételek színes palettáját ajánlja. A második a Nereus Park Hotel, mely közvetlenül a Balaton partján található egy 2 hektáros parkosított területen. Érdekessége, hogy télen nem szállodaként, hanem kollégiumként működik.
A szakmai gyakorlat alatt sor került a Hotel Club Tihany meglátogatására, ahol Károly Tamás szállodaigazgató bemutatta a szálloda egyes részlegeit. Tőle megtudtuk, hogy a hotel 13 hektáros területtel rendelkezik, közvetlenül a vízparton található és 1450 fő elszállásolására alkalmas. Egész évben üzleti események, konferenciák, kiállítások és családi ünnepségek ideális helyszíne. Nagy hangsúlyt fektetnek a szálloda folyamatos fejlesztésére, illetve átépítésére.
A szabad program során ellátogattunk a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba, ahol egy interaktív földrajzórán vehettünk részt. Az utolsó napokban egy ún. Mandula Teljesítménytúrára került sor Alsóörs és Felsőörs között, mely 6 km hosszú volt. A szakmai gyakorlat a gazdag és érdekes programsorozatnak köszönhetően nagyon jól sikerült, diákjaink sok új élménnyel, és nem utolsósorban szakmai tapasztalattal tértek haza.

Nagy Réka, Varga Éva
az iskola pedagógusai