website created by
orbie computers

 


Nyelvek Európai Napja, Pozsony


Európa szerte megünneplik szeptember 26-án a Nyelvek Európai Napját. Ezen alkalomból látogattunk el Pozsonyba, ahol a Hviesdoslav tér a nyelvek utcájává alakult át.

A tanárnőkkel, akik egyben idegenvezetőink is voltak, sok érdekességet tudtunk meg a régi koronázó városról és annak turisztikai látnivalóiról. Utunk az óváros bejáratánál a Mihály-kapunál kezdődött, ami a középkori város egyetlen fennmaradt kapuja. Az épületek és utcák szinte a múltba repítettek vissza. A Fő téren található legendákkal körülszőtt Roland-szökőkutat is megtekintettük. Nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy fényképet készítsünk a Schöne Nazival, Kandival és Napóleon katonájával. A Szlovák Nemzeti Színházhoz érve már láttuk a híres Hviezdoslav teret és tudtuk,hogy utunk fő céljához érkeztünk. A tér elején felállított pódiumon egymás után következtek a különböző nyelvű előadások. Már az első csapat meghozta a jó hangulatot az új Sofia című spanyol sláger éneklésével, amit a Garcia Lorca Gimnázium diákjai adtak elő. De az énekesek mellett a táncosok és versmondók valamint színjátszók mutatták be Európa gazdag kultúráját. Megtekinthettünk roma táncokat és meghallgathattunk német és francia dalokat, horvát verseket és slágereket a fiatalok előadásában. A színpad után a nyelvek utcácskája került sorra. Más feladatlapokkal dolgoztunk mi, középiskolások és mással az alapiskolás diákok. A feladatlapon kvízkérdések voltak az egyes nemzetek nyelvein az adott országról. Szó volt geográfiáról, kultúráról, nevezetességekről. A lap kitöltése után a sátraknál ellenőrizték a válaszokat. Minden helyes megoldásért pontokat kaptunk, amiket később ajándékokra válthattunk. A nyelvi sátraktól sem távoztunk üres kézzel. Katalógusok, tollak, játékok és nyelvi kártyák repertoárjából választhattunk. A kártyákon hasznos kifejezések találhatók, ami előnyös, ha nyakunkba vesszük Európai valamely országát. Csillogó szemmel, ajándékkal teli kézzel ültünk be a Mladosť moziba. Természetesen itt is az európai nyelvek jegyében telt a nap. Kisfilmeket vetítettek többek közt angolul, spanyolul, franciául, németül, lengyelül, olaszul és szlovákul. Tetszett, hogy a német film a természetvédelemre hívta fel a figyelmet. Ezen kívül az irodalmat valamint az Európai Uniót mutatták be új, érdekes, szórakoztató, mégis tanulságos módon. Az irodalmi filmekben a modern, nem hagyományos mód ellenére felismertük Rómeó és Júlia valamint Don Quijote történetét is. Egy kellemes napot töltöttünk így el.
Miért is fontos ez a nap? Ez a nap Európa nyelvi sokszínűségét állítja reflektorfénybe, a kultúrák és szokások egyediségét és azért, hogy lássuk meg a mi Európánk így a legszebb. Talán még arra is felhívja a figyelmet, hogy bár más-más nyelvet beszélünk, a szívünk egyként dobog Európáért és embertársainkért.

Köszönjük a lehetőséget!