website created by
orbie computers

 


Cukrász szakács tanulók tanulmányi kirándulása Komáromban


   A Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola elsős és másodikos cukrász szakács szakmát tanuló diákjai izgatottan várták április utolsó péntekjét, amikor egy csokoládékészítő műhelybe látogattunk el. Egy ilyen csodás alapanyagról, amit naponta használ a cukrász, több és mélyebb tudást akartunk szerezni, ezért tanulmányi kirándulást szerveztünk az egyre híresebb komáromi csokimanufaktúrába.
  Az alapítónak, Vargha Papp Katalinnak köszönhetően nagyon sokat tudhattunk meg a csokoládékészítés művészetéről és a minőséges csokoládéról. Az illatokkal telített kis műhelybe lépve érdeklődéssel vártuk és hallgattuk a nagytudású szakember előadását, bemutatóval és kóstolóval egybekötve. A csokoládé előkészítését három manuális és kettő automatizált géppel végzik. Megtudtuk, hogy mi a titka a tökéletes végeredménynek. A tesztelés után következett a formákba öntés és a díszítés. Több feltét közül lehetett válogatni, például szárított gyümölcsök, magvak, aranylemezkék. Ezután már csak a hűtés és a csomagolás volt hátra. A bonyolult folyamat végeztével egyedi termékeket láthattunk, és a kóstolása különleges élmény volt számunkra.
    Exkurziónk végére feltárult előttünk a titok, hogy miért a szánkban olvad a csokoládé és nem a kezünkben, valamint megértettük, hogy miért is van lelke a csokoládénak.
A Komáromi Napok alkalmából végigjártuk a belváros kézműves utcáit, megtekintettük a város nevezetességeit, majd a városnéző kisvonattal tettünk egy körutat.

    Hobot Hajnalka, Csidey Karácsony Anikó